Ett bra fiskespö – gör fisket till en fröjd

Trasslande fiskelina, en kärvande rulle som hakar upp sig stup i kvarten och för dålig räckvidd på utkasten från spöet? Ofta känns detta igen. Alla har varit med om det som fiskat någon gång. Men hur viktigt är egentligen ett bra kastspö? Kort svar, det viktigaste när man beger sig ut på fisketuren är att man med säkerhet vet att fiskespöet man tar med sig ut inte kärvar, strular eller felar för ofta. Ett dåligt kastspö skall repareras eller kasseras; det skall inte tas med ut på fisketuren. Viktigast är att fiskespöet är funktionellt och stabilt fungerande för tilltänkta uppgiften.

Olika typer av fiskespön

mahovaja-udochka1Första tanken som uppkommer hos en novis på området fiske brukar i regel vara vilket fiskespö man egentligen skall välja att använda eller köpa? Svaret är egentligen helt beroende på vilken typ av fritidsfiske utövaren skall hänge sig åt. I stort sett beror allt på vilken typ av fisk man önskar få på kroken! Ta därför reda på vilken typ av fisk du ämnar fånga i första hand innan du väljer vilket fiskespö som skall inhandlas. Idag finns det en uppsjö när det gäller både märken och olika modeller av fiskespön. Indelningen av de vanligaste typerna haspelspö, spinnspö och flugspö kommer redovisas strax här nedanför.

Haspelspön har en haspelrulle fäst på undersidan av handtaget och är av modellen kastspön. En avgörande betydelse för vilket haspelspö man väljer att köpa är kastlängden och precision som spöet kan tänkas ge fiskaren. Detta är den absolut vanligaste typen av fiskespön. Ett bra fiskespö för flertalet fisketurer.

Spinnspön är utrustade med ett “triggerhandtag” avsett att användas tillsammans med en multirulle. Ska man fånga tyngre fiskar i storleksordningen gädda och lax fungerar ett spinnspö oftast bättre än ett haspelspö. För tuffare tag, tyngre beten och drag, använd ett spinnspö!

Flugfiskespön är utformade för att specifikt användas till flugfiske. Tekniken kan var svår för en nybörjare. Man skall alltid börja lära sig hur flugfiske går till med ett mjukt flugfiskespö, för att lära sig kasta ordentligt. När man lärt sig tekniken kan man både ta ett hårdare och längre flugspö. Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *