Fiskelinor vid flugfiske

Flugfiske ser kanske för ovana åskådare ut som en mycket svår och krånglig typ av fiske. Men det är faktiskt inte så svårt som det ser ut. När man väl har lärt sig är det både effektivt och roligt och man kan fånga många goda matfiskar såsom röding, lax, harr, öring och regnbåge med hjälp av flugfiske.

fishing-731135_960_720Eftersom den så kallade flugan som man använder när man kastar ut vid flugfiske knappt väger något, är det själva linan som används som vikt. Fisket går till så att man svingar linan fram och tillbaka, tills man slutligen kastar ut den i vattnet.

De fiskelinor som används vid flugfiske är indelade i olika klasser som betecknar olika viktsystem för linan, från klass tre upp till tolv, där tolv väger mest och tre väger minst. Ju större fisk man vill fånga desto tyngre lina behövs eftersom fisken väger mer och är starkare. Det finns många olika varianter av linor när det kommer till flugfiske. Den vanligaste är den så kallade klumplinan som egentligen heter Weight Forward-lina. Den kallas för klumplina eftersom den är tjockare längst ut, för att underlätta när man kastar ut flugan i vattnet.

Vanligt är också att man använder en så kallad flytlina när man flugfiskar. Flytlinan flyter precis som namnet avslöjar på vattnet och används när man vill fiska i grundare vatten där fiskarna är närmare ytan; det finns också sjunklinor med olika sjunkhastighet och mellantinget intermediate, som är en slags blandning mellan sjunk- och flytlina och som svävar i vattnet.

Precis som när man fiskar med kastspö så använder man en så kallad tafs längst ut på linan där man kan fästa sin fluga. Tafsen är ofta gjort av metall eller något annat hårt material så att fisken inte ska kunna bita av linan efter att den nappat på kroken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *