Olika beten vid olika fiske

När man utövar spinnfiske finns det mycket att tänka på när det gäller utrustning. Beroende på vad och vart man vill fiska behöver man välja rätt rulle, lina och spö. Ska man fiska stora fiskar behöver man i regel rejälare grejer.

Det finns väldigt många olika beten man kan använda sig av vid spinnfiske. jag tänkte lista några av dem och skriva lite om dem.

Olika beten vid spinnfiske

  • Elderly_cobbler_toolsVobbler – en vobbler är ett bete som ofta ser ut som en liten fisk och som flyter på ytan när det står stilla. Den har en lite platt nedåtlutande yta längst fram som ibland är ställbar. Den platta ytan gör att betet rör sig djupare och djupare ju mer man vevar. Det finns vobblers som kan användas till att fånga de flesta typer av fiskar, men i regel används de små till exempelvis abborre och öring medan de större istället används till att fånga gös, gädda eller lax.

Skeddrag

Skeddrag är ett ganska vanligt drag och det är ofta gjort i en tunn metall som blänker i vattnet. För fiskarna påminner det om en annan fisk. De är relativt tunga jämfört med många andra drag och passar bra för att fånga allt från gädda till abborre och öring.

Jiggar

Jiggar är små beten gjorda i gummi och som påminner lite om att meta med mask, eftersom man ofta själv trär i en krok i jiggen innan användning. Denna typ av bete lämpar sig särskilt väl om man vill fiska nära botten eftersom kroken sitter ovanpå betet. Betet kan därför “studsa” mot botten medan man drar in det.

Jerkbait

Jerkbait är kanske det bästa gäddbetet som finns. Det är dock lite av ett proffsbete eftersom man i många fall själv måste göra rörelserna genom att dra i spöet; många jerkbaits har inte har någon inbyggd rörelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *