Tillbehör inom fiske

Att man ska ha ett bra spö, en bastant lina och ett tjusigt och lockande drag är väl ganska självklart. Men en bra fiskare behöver även se till att skaffa bra tillbehör så att man inte står där sedan och har glömt både det ena och det andra. Så jag tänkte skriva ned lite olika saker att tänka på, förutom det väsentligaste.

Tafsar

En tafs är den del som sitter fast i nedre delen av linan och länkar den med draget. Det fungerar som en slags tyngd som dessutom får iväg draget längre. Därutöver brukar inte linan gå av om fisken skulle hugga rejält, utan den fungerar även som ett skydd. Tafsar kan man köpa eller tillverka sina egna om man tycker det känns kul och rogivande. Oftast är det ganska enkelt och har man bara en tändare, en vajer och ett beteslås, går det mesta av sig själv. Materialet kan variera, men det vanligaste är en coatad vajer av stål eller titan.

Kroklossare

640px-Fish_hookEn del fiskare brukar vara händiga och klarar av att lossa kroken från fiskens käkar utan att bli av med tummen, men vill du vara på den säkra sidan och göra det lite enklare för dig, kan du skaffa en kroklossare som ser ut ungefär som en liten sax. Med den riskerar du inte att få kroken i fingret, eller slinta lika lätt som när du använder händerna.

Lipgrip

En lipgrip är ett hjälpmedel som håller fiskar samtidigt som man krokar loss dem. De kan även ha en inbyggd våg. Detta verktyg har dock diskuterats och en del påstår att de gör fiskarna illa, men använder man dem på rätt sätt är det ingen fara. Man ska vara försiktig med att hänga dem i större fiskar, då de lättare tar skada.

Håvar

Det kanske ter sig ganska självklart att man har en håv med sig när man är ute och fiskar, men ibland kan man dock glömma bort den, speciellt när man befinner sig på land. En håv förenklar att ta upp fisken och kan förhindra att den smiter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *